(untitled) (Безпека інформаційних систем і технологій, 2019)
У статті розглянуто процес імітаційного моделювання, як спосіб дослідження поведінки системи інформаційної безпеки. Для моделювання такої системи використовується Graphical Network Simulator, а для тестування проникнення та аудиту безпеки використовується Kali Linux. Для реалізації проекту обрано пакет GNS3. GNS3 – це графічний емулятор мережі, який дозволяє моделювати віртуальну мережу з мережевого обладнання більше ніж 20 різних виробників на локальному комп’ютері, приєднувати віртуальну мережу до реальної, додавати в мережу повноцінний комп’ютер, підтримується сторонні програми для аналізу мережевих пакетів. Залежно від апаратної платформи, на якій буде використовуватися GNS3, можлива побудова комплексних проектів, що складаються з маршрутизаторів Cisco, Cisco ASA, Juniper, а також серверів під управлінням мережевих операційних систем. Використовуючи моделювання при проектуванні обчислювальних систем, можна: оцінити пропускну здатність мережі та її складових; виявити вразливості в структурі обчислювальної системи; порівнювати різні варіанти проектування обчислювальної системи; скласти перспективний план розробки комп’ютерної системи; прогнозувати вимоги до пропускної здатності мережі; оцінювати продуктивність і необхідну кількість серверів у мережі; порівняти різні варіанти модернізації обчислювальної системи; оцінити вплив оновлення програмного забезпечення, робочих станцій, серверів, зміни мережних протоколів на обчислювальну систему. Дослідження параметрів обчислювальної системи з різними характеристиками окремих компонентів дозволяє вибрати мережу і обчислювальну техніку, враховуючи її продуктивність, якість обслуговування, надійність і вартість. Оскільки вартість одного порту в активному мережному обладнанні може змінюватися в залежності від виробника, використовуваної технології, надійності, керованості. Моделювання може мінімізувати вартість обладнання для обчислювальної системи. Моделювання стає ефективним, коли кількість робочих станцій становить 50-100, а при більш ніж 300 - загальна економія може досягати 30-40% від вартості проекту.