(untitled) (Безпека інформаційних систем і технологій, 2019)
Сучасний розвиток радіотехнічних засобів характеризується зростанням швидкодії процесів передачі й обробки інформації, мініатюризацією та інтеграцією в єдині комплекси, що фізично зближує джерела і рецептори перешкод. Все це призводить до посилення вимог щодо забезпечення виконання умов електромагнітної сумісності і до необхідності її оцінювання на стадії проектування радіотехнічних пристроїв і систем. Неповна або невірна оцінка цих вимоги приводить до значного зростання часових і матеріальних витрат виробника, на подальше доопрацювання розроблювальної електронної апаратури і зниження її конкурентоспроможності. Широке використання різних за призначенням радіоелектронних засобів призводять до зростання рівнів електромагнітних полів, що створюються ними в навколишньому просторі. Ці поля є перешкодами для інших подібних пристроїв, можуть погіршувати умови функціонування і знижувати ефективність їх застосування. Цей процес має характерні риси діалектичного розвитку - прогрес в цій області стримується негативними явищами, породженими її розвитком. Подальший прогрес вимагає подолання цієї тенденції, тобто розвитку на новому якісному рівні, що полягає в забезпеченні спільного функціонування різних електронних засобів. Принциповим є те, що дії електромагнітних полів, які створюються одними технічними засобами на інші, здійснюються для передачі інформації, її обробки, або навпаки, порушення процесу передачі і обробки даних. Тому в роботі запропонований відповідний аналіз, що дозволяє проводити попереднє прогнозування виконання умов електромагнітної сумісності в групі радіоелектронних засобів, які мають деяке число джерел перешкод і радіотехнічних пристроїв на які вони впливають. При цьому, важливим питанням перевірки забезпечення електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів є визначення величини припустимої потужності при якій забезпечується умова електромагнітної сумісності. Метою даної статті є розгляд, із загальних позицій, основних завдань аналізу та оцінювання електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів.