(untitled) (Безпека інформаційних систем і технологій, 2019)
В роботі проаналізовані надійнісні показники програмно орієнтованої мережі, зроблено порівняння централізованих та децентралізованих типів керування виявлено що програмно-керовані мережі потребують оптимізації та підвищення надійності до сучасних стандартів 3gpp. Запропонована модель розрахунку надійності централізованої та децентралізованої мереж, за допомогою якої можливо визначити слабкі або менш надінісні місця в системі мобільного зв’язку. Розроблено метод оцінювання та підвищення надійнісних характеристик інформаційно-управляючої системи мережі мобільного зв’язку, на базі ієрархічної моделі оцінки надійності апаратних та програмних засобів. Врахована залежність обладнання від програм або додатків. Система дозволяє оптимізувати процес розгортання мережі, модернізації та підвищити надійність обслуговування абонентів мобільних мереж. Що значно поліпшує процес планування та моделювання інфраструктури мережі, яка в свою чергу збільшує ефективність використання та зменшує витрати на обладнання і трудові затрати людино-годин. Також пропонується дану математичну модель використати для розробці програмного забезпечення та встановити на гіпервізрх у вигляді додатка на централізовані типи мереж, що допоможе підвищити ефективність використання інфраструктури, зменшити час реагування на відновлення працездатності систем мобільного зв’язку. Промодельовані три типи сучасних технологій керування інфраструктурою мобільних мереж а саме IP, OpenFlov та Overlay. Визначено що для мереж майбутнього більш доцільніше використовувати саме програмно-керовані мережі, які мають більш розвинену модель керування але менш надійні сну структуру, тому її оптимізація є необхідним фактором в використання саме цих типів мереж.