(untitled) (Безпека інформаційних систем і технологій, 2025)
В с т у п . Кіберфізичні системи займають важливе місце у сучасних технологіях, оскільки вони поєднують фізичні об’єкти та криптографічні механізми захисту для забезпечення надійної роботи мережних пристроїв, зокрема й у фінансовій галузі, Інтернеті речей і промисловому Інтернеті речей. Основна проблема таких систем полягає у забезпеченні надійного й ефективного захисту даних у разі обмежених ресурсів обчислювальної потужності й енергоспоживання. Криптографічні протоколи, що використовуються у кіберфізичних системах, повинні бути високоефективними, адже від їхньої роботи залежить як безпека, так і загальна продуктивність систем. У цій статті досліджено шляхи підвищення ефективності криптографічних протоколів у кіберфізичних системах. Р е з у л ь т а т и . Під час дослідження встановлено, що використання протоколів MTLS підвищує рівень захисту даних, але водночас потребує значно більшої кількості ресурсів кіберфізичної системи порівняно з TLS та SSL. До того ж TLS усе ще використовує більшу спроможність кіберфізичних систем аніж SSL, чим підвищує вартість пристроїв кіберфізичних систем. Оптимізація алгоритмів шифрування та дешифрування в протоколі TLS може допомогти зменшити вартість пристроїв і підвищити швидкість передачі даних. В и с н о в к и . Отримані результати показують, що підвищення ефективності криптографічних протоколів у кіберфізичних системах можливе завдяки використанню ефективніших алгоритмів шифрування. Оптимізація протоколів безпеки може значно покращити швидкість передачі даних і продуктивність кіберфізичних систем, особливо у середовищах з обмеженими ресурсами. Варто звернути увагу на концепцію використання існуючих протоколів безпеки, які об’єднують у собі використання симетричних та асиметричних алгоритмів шифрування. В подальшому саме швидкість шифрування та розшифрування відіграватиме визначну роль у підвищенні ефективності. Оскільки саме цей чинник зменшить витрачення ресурсів у кіберфізичних системах, а також отримає перевагу в часі, за рахунок передачі більшої кількості інформації за одиницю часу, не втрачаючи криптостійкості. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на розробленні власного протоколу криптографічного протоколу.