РЕАЛІЗАЦІЯ ГРУПОВОГО ВИЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮ ЗАХИЩЕНОСТІ ТА РІВНЯ ГАРАНТІЙ ІНФОРМАЦІЙНО- ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ВІД НЕСАНКЦІОНОВАНОГО ДОСТУПУ (Безпека інформаційних систем і технологій, 2024)
У статті запропоновано, показано та проаналізовано основніетапи реалізації програмного забезпечення по груповій оцінціфункціонального профілю та визначення або узгодження рівня гарантійкоректності реалізації функціональних послуг безпеки в засобах захистуінформації інформаційно-телекомунікаційних систем віднесанкціонованого доступу в Україні на основі раніше проведенихавторами теоретичних досліджень. Висвітлено необхідні нормативнідокументи технічного захисту інформації, які регламентують порядокоцінки та визначення рівня гарантій автоматизованих систем віднесанкціонованого доступу в Україні. Здійснено проектування роботипрограми за допомогою діаграм Data Flow Diagram, а саме: розробленіконтекстна діаграма процесу групового визначення та декомпозованадіаграма процесу групового визначення функціональних профілівзахищеності та рівня гарантій. Побудовані більш детальні блок-схемироботи програмного забезпечення та алгоритмів, які реалізовані впрототипі програмного забезпечення. Приведено приклади роботи покожному з основних блоків роботи, які були попередньо спроектовані вдіаграмах та блок-схемах алгоритмів. Визначені переваги та недолікирозробленого програмного забезпечення групового визначенняфункціонального профілю захищеності та рівня гарантій. Розробленапрограма дозволяє провести групову оцінку та порівняти результативідправлені на сервер. Даний підхід дозволяє зменшити час, який витрачаєадміністратор безпеки для визначення функціональних профілівзахищеності та рівнів гарантій оброблюваної інформації віднесанкціонованого доступу, та виявити наявність співпадіння визначеногофункціонального профілю із стандартним (за умови виконання даногоспівпадіння користувачу надається інформація про даний стандартнийфункціональний профіль) та підтвердити або визначити інший рівеньгарантій. За рахунок проведення групової експертизи підвищуєтьсядостовірність отриманих результатів.
Keywords: інформаційно-телекомунікаційна система; автоматизована система; інформаційна безпека; функціональний профіль захищеності; рівень гарантій; політика безпеки інформації; правила розмежування доступу; несанкціонований доступ; комплекс засобів захисту; експертна інформація