МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ В КОМП'ЮТЕРНІЙ МЕРЕЖІ (Безпека інформаційних систем і технологій, 2019)
У статті розглянуто процес імітаційного моделювання, якспосіб дослідження поведінки системи інформаційної безпеки. Длямоделювання такої системи використовується Graphical NetworkSimulator, а для тестування проникнення та аудиту безпекивикористовується Kali Linux. Для реалізації проекту обрано пакет GNS3.GNS3 – це графічний емулятор мережі, який дозволяє моделювативіртуальну мережу з мережевого обладнання більше ніж 20 різнихвиробників на локальному комп’ютері, приєднувати віртуальну мережу дореальної, додавати в мережу повноцінний комп’ютер, підтримуєтьсясторонні програми для аналізу мережевих пакетів. Залежно від апаратноїплатформи, на якій буде використовуватися GNS3, можлива побудовакомплексних проектів, що складаються з маршрутизаторів Cisco, CiscoASA, Juniper, а також серверів під управлінням мережевих операційнихсистем. Використовуючи моделювання при проектуванні обчислювальнихсистем, можна: оцінити пропускну здатність мережі та її складових;виявити вразливості в структурі обчислювальної системи; порівнюватирізні варіанти проектування обчислювальної системи; скластиперспективний план розробки комп'ютерної системи; прогнозувати вимогидо пропускної здатності мережі; оцінювати продуктивність і необхіднукількість серверів у мережі; порівняти різні варіанти модернізаціїобчислювальної системи; оцінити вплив оновлення програмногозабезпечення, робочих станцій, серверів, зміни мережних протоколів наобчислювальну систему. Дослідження параметрів обчислювальної системи з різними характеристиками окремих компонентів дозволяє вибратимережу і обчислювальну техніку, враховуючи її продуктивність, якістьобслуговування, надійність і вартість. Оскільки вартість одного порту вактивному мережному обладнанні може змінюватися в залежності відвиробника, використовуваної технології, надійності, керованості.Моделювання може мінімізувати вартість обладнання для обчислювальноїсистеми. Моделювання стає ефективним, коли кількість робочих станційстановить 50-100, а при більш ніж 300 - загальна економія може досягати30-40% від вартості проекту.
Keywords: модель; моделювання; симуляція; безпека; загрози