АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ У СФЕРІ КІБЕРБЕЗПЕКИ (Безпека інформаційних систем і технологій, 2020)
Відкритий та вільний кіберпростір збільшує свободу людей та соціальну комунікацію, в таких умовах особливого значення набуває пошук нових можливостей забезпечення безпеки держави з огляду на формування нового поля протиборства – кіберпростору. Важливо проаналізувати актуальні проблеми інформаційної безпеки, дії урядів світу та світових організацій для виявлення сучасного стану сучасних тенденцій у сфері кібербезпеки. Інциденти в сфері кібербезпеки позначаються на життєдіяльності споживачів інформаційних і багатьох інших послуг та кібератаки, націлені на різноманітні об’єкти інфраструктури систем електронних комунікацій чи управління технологічними процесами. У цій статті детально розглядаються фактори, що впливають на положення кібербезпеки країни, її кіберпростір та захист інформаційних об’єктів. Проаналізовано стрімкий розвиток шкідливого програмного забезпечення у світі та напрямок дій відомих хакерських угрупувань. Виявлено тенденції активних оновлень законодавства у сфері кібербезпеки провідних країн світу шляхом створення нових структурних груп, збільшення кількості існуючих та збільшення їх фінансування. Розглянуто причини концентрації зусиль зловмисників на пошуку вразливості активів та розробці унікальної багатофункціональної зловмисної програми та технологій для несанкціонованих активів. Структурована інформація про стан сучасних тенденцій у сфері кібербезпеки та захисту інформації представлена в цій статті. Ситуація, яка склалася на сьогоднішній день з кіберзлочинністю, вимагає постійного удосконалення методів боротьби з кіберзлочинами, розробки інформаційних систем та методів, спрямованих на забезпечення кібербезпеки країни. Отже, питання безпеки кіберпростору, боротьби з кіберзлочинністю є актуальним як на міжнародному рівні, так і на рівні окремої країни, а тому потребує подальшого розгляду.
Keywords: кібербезпека; кіберпростір; захист інформації; кібератаки; загрози