ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В УКРАЇНІ (Безпека інформаційних систем і технологій, 2020)
Протягом останніх років технології штучного інтелекту почали застосовувати у багатьох сферах людського життя: освіті, медицині, бізнесі, фінансах, менеджменті, маркетингу, промисловості тощо, що стало фактично ключовою тенденцією поточного часу. Наведено інформацію та проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку штучного інтелекту в Україні. Проведено аналіз стратегії розвитку штучного інтелекту, яка запропонована рядом міністерств. Розглянуто концепцію розвитку сфери штучного інтелекту, яка запропонована Державним агентством з електронного урядування. Проаналізовано та надано дані про компанії, які працюють у галузі штучного інтелекту. Визначено основні напрями діяльності українських компаній у галузі штучного інтелекту, зокрема і цілий ряд українських стартапів. Наведено інформацію про наукові школи та наукові дослідження, які виконуються в галузі штучного інтелекту в Україні. Установлено, що основні дослідження зосереджено на таких напрямах: нейромережі, розпізнавання образів, математична інформатика, створення інтелектуальних інформаційних систем і баз знань, розроблення інтелектуальних робототехнічних систем, знанняорієнтовані технології, інтелектуальний пошук, розроблення інтелектуальних навчальних систем, аналіз великих даних, нечіткі системи підтримки прийняття рішень, багатоагентні системи та багато інших. У цілому наукові дослідження, які проводяться в Україні в галузі штучного інтелекту, охоплюють базові напрями робіт, які ведуть у світі. Також проаналізовано напрями дисертаційних досліджень за останні роки по інтелектуальних системах і системах штучного інтелекту. Головні напрями дисертаційних досліджень: інтелектуальний аналіз та оброблення даних, оброблення знань і мультиагентні технології, інтелектуальні технології, зокрема й інтелектуальні технології підтримки прийняття рішень, розпізнавання зображень та ін.
Keywords: штучний інтелект; стратегія розвитку; наукові дослідження; наукові школи; перспективи