ПЕРЕВАГИ ТА НЕБЕЗПЕКИ ВИКОРИСТАННЯ CHATGPT (Безпека інформаційних систем і технологій, 2024)
Вступ. Ця стаття презентує ChatGPT – новий чат-бот, один з останніх продуктів у сфері штучного інтелекту, створений компанією OpenAI, яка розробила цю технологію спільно з Ілоном Маском. У статті надано рекомендації щодо підключення до чат-бота. Визначено основні переваги штучного інтелекту, наведено приклади його застосування. Нинішні освітні процеси мають розвивати у студента крос-дисциплінарний і практико-орієнтований підхід.Реузультати. Показано, що серед основних переваг ChatGPT – можливість генерувати тексти на задану тему, відповідати практично на всі запитання користувачів і висловлюватись навіть українською мовою. Наведено конкретні приклади питань до чат-бота, що пов'язані, зокрема й із захистом інформації, управлінням ризиками тощо. Продемонстровано відповіді з його боку. Зосереджено увагу на небезпеці, що виникає у разі використання нового чат-бота. Показано, що серед виявлених небезпек особливе місце займають можливий плагіат, проблеми сумісності, застосування у зловмисних цілях, проблеми конфіденційності, питання щодо порушення авторських прав і проблеми використання ChatGPT у системі освіти. Підкреслено, що нині система освіти переживає значну кризу і щоб процес отримання знань був адекватний викликам сьогодення, треба кардинально переглянути підхід до того, якими мають бути нинішній викладач і сам навчальний процес. Зазначено, що Україні потрібна докорінна трансформація самої суті системи освіти. Нині головне завдання викладача – дати студенту можливість самому проявити ініціативу в навчанні, ефективно використовувати отриману інформацію, комбінувати її й застосовувати отриманий результат у розв'язанні свого завдання. Успішний студент має навчитися розв'язувати комплексні завдання, які перебувають на стику різних предметів і дисциплін.Висновки. ChatGPT є потужним інструментом, але нині він має деякі недоліки, які варто врахувати, якщо в планах є його використання.
Keywords: чат-бот; нейронні мережі; застосунок; шифрування; авторське право; конфіденційність; штучний інтелект