МОДЕЛЬ АНАЛІЗУ ВЕБЕКСПЛОЙТІВ НА ОСНОВІ JAVASCRIPT (Безпека інформаційних систем і технологій, 2025)
В с т у п . Задача забезпечення безпеки вебдодатків і серверів залишається актуальною в умовах постійного зростання кількості атак у кіберпросторі. Використання різних систем керування вмістом із відкритим кодом (наприклад WordPress, Joomla, Open Journal Systems, Drupal), які через свою простоту в установленні та використанні, є доволі популярними для створення вебсайтів, на жаль вимагають постійного оновлення не тільки для покращення за змістом, але і для забезпечення безпеки системи. Автори статті зосередили увагу саме на системі WordPress, хоча цей підхід може бути використаний і для інших систем. Матеріал статті підкреслює значення раннього виявлення вразливостей для запобігання потенційним кіберзагрозам та їх негативним наслідкам. Запропоновано модель і скрипт, які призначені для прискорення виявлення вразливостей у додатках WordPress. Автоматизація процесу сканування за допомогою власного скрипту дозволяє швидко виявляти вразливості, забезпечуючи оперативне виправлення й оновлення. Такий підхід не лише зміцнює безпеку, але і сприяє збереженню репутації вебсайтів та брендів, що є критично важливим у сучасному цифровому середовищі.М е т о д и . Використано методи аналізу вебексплойтів на основі JavaScript з урахуванням загальних принципів їх аналізу та з огляду на методології аналізу вебдодатків на вразливості.Р е з у л ь т а т и . Представлено вдосконалену модель аналізу вебдодатка на CMS WordPress, в основі якої є скрипт, який забезпечує автоматизоване сканування вебдодатка за допомогою запуску таких утиліт: NMAP, Dirb, Nikto, SQLMap, WPScan і PwnXSS. Усі результати записують в окремий файл для подальшого вивчення всіх знайдених проблем безпеки вебдодатка.В и с н о в к и . Розроблена модель і скрипт повинні допомогти розробникам і тестувальникам прискорити процес виявлення вразливостей у WordPress, оскільки вони можуть запустити один скрипт і через короткий термін часу отримати об'ємний і змістовний звіт із виявленими вразливостями. За рахунок цього оптимізується виявлення вразливостей за допомогою автоматизованого запуску сканерів.
Keywords: вразливість; вебсайт; вебдодаток; вебексплуатація; аналіз вебдодатків; пошук вразливостей; SQL; XSS; CSRF